Top 12 | Jim Carrey

  2014-11-20 / 12:16:45 / Top 12 / 1 KOMMENTARER
Då var det dags för en ny Top 12 lista! Denna gången blir det en hyllning till skådespelaren Jim Carrey.
Tyckte det passade bra nu när Dum & Dummare 2 har kommit på bio. Så nu ska ni få höra vilka 12 filmer jag tycker att Jim Carrey har varit bäst i!

12. The Incredible Burt Wonderstone (2013)
Den magiska duon Burt Wonderstone (Steve Carell) och Anton Marvelton (Steve Buscemi) har varit bästa vänner sen de var små. Men efter att ha haft sin show i Las Vegas i åratal har de börjat hata varandra. Steve Gray (Jim Carrey) är en ny het och brutal magiker som dykt upp på TV, han är allt vad duon inte är - nyskapande och utmanande. Chefen för hotellet de arbetar på, Doug Munny (James Gandolfini), ser Grays show och på svikande publiksiffrorarna för duons show och kräver att de gör något nytt och spektakulärt. Men tricket går fel och duon skiljs åt som ovänner. 

Jim Carrey i denna film har ingen jättestor roll. Han spelar en väldigt konstig magiker, men det är ju det Jim Carrey är bra på. Att spela konstig.
 
11. Yes Man (2008)
Bankmannen Carl Allen (Jim Carrey) är mycket deprimerad över skilsmässan från sin ex-fru och han sitter för det mesta hemma och undviker sina vänner. Han ser ner på allting och säger nej åt allt som kommer omkring honom. När han inser att hans förhållande med sina vänner har hamnat i farozonen bestämmer han sig för att gå på ett seminarium där Terrence Bundley uppmuntrar besökarna att säga ja till alla möjligheter som de får. Carl blir då en "Yes Man" och säger ja till exakt allting, vilket leder till upplevelser som han aldrig trodde han skulle få vara med om. När han möter Allison (Zooey Deschanel) blir de mycket betagna av varandra och börjar dejta tillsammans.

Spännande kul att se Jim Carrey så positiv och tacja ja till allt!
 
 
 
10. Liar Liar (1997)
Fletcher Reede ljuger vanemässigt för sin lille son Max, så Max önskar på sin födelsedag att Fletcher inte ska kunna ljuga på exakt ett dygn. Denna önskan slår in och för Fletcher, som är en framgångsrik advokat, kommer det väldigt olämpligt, särskilt som han ska försvara en otrogen hustru vid en rättegång.

Detta är en film som passar för hela familjen. Jim gör en bra roll som en pappa  och när han väl bara börjar tala sanning så sitter man i soffan och tänker "Hahaha, oh no he didn't"!
 
9. Bruce Den Allsmäktige (2003)
Bruce Nolan (Carrey) arbetar på nyhetsredaktionen vid en lokal tv-kanal i Buffalo, New York och känner att livet står still. Kollegor blir befordrade medan han själv fortfarande är reporter. Bruces och flickvännen Graces hund blir aldrig rumsren och efter några incidenter får Bruce nog. Han svär över Gud som låtit allt detta elände drabba honom och Gud hörsammar hans klagan. Bruce får då ett erbjudande av gud – Gud ger honom all sin makt för en tid – och likt ett barn i en godisaffär börjar Bruce ta det ena hysteriska och drastiska beslutet efter det andra och till slut har han tappat kontrollen helt. Han tänker nämligen inte på alla konsekvenser hans handlingar får.

Här får man en syn över hur det kan va att vara gud. Och Jim Carrey som gud, mjaaaa det funkar inte riktigt.
 
8. The Cable Guy (1996)
The Cable Guy handlar om Steven Kovak, en ung man som blivit utslängd ur sin lägenhet av sin före detta flickvän. När han flyttat till en ny lägenhet och skall ha kabel-TV installerat, så funkar inget. Han ringer då "kabel-killen" Chip (Carrey) och vill ge honom 50 dollar (för han har hört att man får alla betalkanaler gratis då). Men Chip vill inte ha pengar, utan Stevens vänskap. Detta är begynnelsen av en mardröm dock.    

I denna film spelar Carrey en läspande psyko. Man blir lite rädd för Carrey vid visa tillfällen, men Carrey ger även en mycket skratt för sin psykoroll.
Den här filmen har även en av mina favoritscener med Carry i, då hans slåss mot sin vän i riddardräkt, börjar sjunga och låtsas att han är Spock från Star Treak.
 
7. I love you Phillip Morris (2009)
Filmen är baserad på 1980- och 90-talets verkliga historier om Steven Jay Russell (Carrey) som spelare en bedragare som kommer på nya planer om och om igen för att ta sig ut från fängelset och sno mer pengar. En dag när Russell  sitter i fängelset så förälskar han sig i Phillip Morris (Ewan McGregor) som även är fånge där. Kärleken leder till att Russell ljuger för Phillip och säger att han är en advokat och ska få ut dem två så de kan få leva ett lyckligt liv.

Det här en väldigt fin kärlekshistoria mellan två män. Jag har aldrig sett Carrey spela homosexuell innan, och han gör rollen väldigt bra då han spelar charmig, rolig och fab as f**k!
 
6. Truman Show (1998)
Huvudrollsinnehavaren, som är huvudperson i en dokusåpa som pågår dygnet runt och som visas i hela världen, har ingen kännedom om sin roll. Redan som nyfödd valdes karaktären Truman Burbank (Jim Carrey) att bo och växa upp i en jättestudio som är uppbyggd att se ut som vilken småstad. Fram till vuxen ålder lever han i studion i tron att alla runt omkring honom är vanliga människor. Men alla utom han själv är i själva verket skådespelare, till och med hans fru och föräldrar, och alla detaljer i hans omgivning styrs av producenten. En dag händer något helt oväntat: Truman får reda på sanningen. 

Man ser rätt sällan Carrey i en seriös roll. Filmen i sig är väldigt seriös så och det är kul att se Carrey i en film som kanske inte får en att skratta hela tiden.
 
5. The Mask (1994)
Stanley Ipkiss (Carrey) jobbar som banktjänsteman när en vacker ung kvinna, Tina Carlyle, en dag kommer in och ber om hjälp. Kvinnan flörtar med Stanley som inte märker att hon riktar en kamera mot bankvalvet för att reka banken inför ett kommande rån. En kväll då Stanley är påväg hem efter en misslyckad kväll på nattklubben så hittar Stanley en trämask i floden som han hoppar i och tar upp. Men när han sätter på sig masken händer det konstiga saker som Stanley inte riktigt kan kontrollera.

Jag älskade den teckande serien när jag var liten. Blev alltid så glad när den gick på tv, och jag kommer ihåg att jag hade filmen på VHS (åh underbara tider). För er som vet så mycket om masken så har masken en väldigt speciell, komisk personlighet. Tror faktiskt ingen annan hade gjort rollen som masken lika bra som Carrey!
 
4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Helt plötsligt upptäcker Joel (Jim Carrey) att hans flickvän Clementine (Kate Winslet) efter ett stort gräl har fått hjälp av ett företag att ta bort alla minnen av honom och deras förhållande från hennes minne. I desperation tar han kontakt med samma företag och ber om att få samma procedur gjord på honom för att få bort alla minnen av samma sak. Handlingen antyder att denna rensning gjorts ett par gånger tidigare. Men när minnena tas bort och gås igenom i Joels huvud upptäcker han själv varför han älskade Clementine från första början.
 
En väldigt fin film då även här Jim Carrey har en väldigt seriös roll. Det är inte mycket skratt i den här filmen, men här bevisar Carrey att han kan vara en bra skådespelare utan att behöva vara rolig.
 
3. Dum & Dummare (1994)
Den lokalsinneslöse limousinchauffören Lloyd Christmas (Jim Carrey) och hans bäste vän, hundfrisören Harry Dunne (Jeff Daniels) bor i en liten sliten lägenhet i ProvidenceUSA, i ett hyreshus av lägsta standard. Trots deras minimala budget har de förhoppningar om att kunna spara ihop pengar till en maskaffär, men både Lloyd och Harry får dessvärre sparken samma dag.

Efter fler händelser på kvällen samma dag får Lloyd ett nervsammanbrott och de bestämmer sig för att åka till Aspen, i Harrys fårhund-utstyrda skåpbil, och lämna tillbaka en portfölj som Lloyd tror att Mary (Lauren Holly), en kvinna som han har skjutsat i limousin till flygplatsen dagen innan och blivit blixtförälskad i, tappat/glömt. 

Även en film som jag hade på VHS och fortfarande älskar! Det här kan vara en av de roligaste filmerna jag någonsin har sett, och fatta hur glad jag blev när jag fick höra att det skulle komma en två!

 
2. Ace Ventura: Pet Detective (1994)
Den tokige Ace Ventura (Jim Carrey) arbetar som husdjursdetekiv, och hjälper bland annat till att hitta försvunna djur. När amerikanska fotbollslaget Miami Dolphins maskot, delfinen Snowflake, blir stulen strax innan Superbowl, misstänker ledningen att det är en kidnappning. Motvilligt kallar de in Ventura, som snart hittar en ledtråd som pekar mot en tidigare amerikansk fotbollsspelare, Ray Finkle, som på grund av ett misstag under ett tidigare Superbowl blivit utstött och som därför vill hämnas på den spelare som i hans tankevärld orsakade misstaget. Den stora frågan är var Finkle gömmer sig.

Så fort jag hörde namnet Jim Carrey när jag yngre så tänkte jag alltid på Ace Ventura. Ace Ventura för är den första filmen jag såg med Jim Carrey (Men det kan vara möjligt att jag har sett en annan film med honom tidigare, I don't remember)! Har så många minnen när man har sett den här filmen med vänner. LIKE A GLOVE är något jag alltid ler åt. Den här filmen är awesome.
 
1. Grinchen (2000)
Filmen handlar om en liten by där julen är den största högtiden någonsin. Men det finns en som inte gillar julen – Grinchen. Han är en lustig figur som bor högt över byn i en grotta med en hund som enda sällskap. Många i byn känner till grottan men ingen vågar sig upp. Grinchen bestämmer sig för att förstöra julen för byborna så han klär ut sig till tomte och går till alla hus i hela byn och tar allt. Varenda liten julgranskula, allt som har med julen att göra.

Så fort jag hör jul så tänker jag på julgran, presenter, snö och Grinchen. Carrey har fångat så många hjärtan genom åren med den här filmen då han spelar den elaka Grinchen. Det är en väldigt fin film som man aldrig tröttnar på och Jim Carrey kan vara riktigt stolt över hur man gjorde rollen som Grinchen. Fantastisk!