Top 12 | Filmer du måste se innan du dör

  2014-04-12 / 17:47:46 / Top 12 /
1001 Filmer du måste se innan du dör av Wahlström och Widstrand är en bok som handlar självklart om filmer som man måste se innan man dör. Jag satt och läste igenom den häromdan och bestämde mig för att göra en top 12 lista med filmer från boken som jag själv tycker att man måste se innan man dör! 
 
12. Grease (1978)
Denna klassiker betydde lika mycket för det sena 70-talets tonårstjejer som Stjärnornas Krig gjorde för killarna. En musikal som utspelar sig under 50-talet med John Travolta i huvudrollen som spelar den "tuffa" killen Danny  Zuko som är kär i den söta och oskyldiga flickan Sandy Olsson. Handligen är
gammal: tuff kille vill inte vara ihop med en väluppfostrad flicka men blir avundsjuk när hon träffar en annan.
 
Jag själv tycker inte om Grease, spyr lite på låtarna. Men jag kan dock tycka att detta är en film som man ska se innan man dör eftersom den räknas som en av de bästa musikalerna som existerar.
 
11. Alla Helgons Blodiga Natt (1978)
Den klassiska skräckfilmen som handlar om Michael Myers som återvänder till sin hemstad på halloween och dödar tonåringar en efter en. 

Halloween, kan man säga är den första slasher-filmen då en mördare går runt och dödar fulla tonåringar som har sex och bär på en mask! Denna typ av film har upprepats senare i otaliga slasher-filmer från Fredag Den 13:e (1980) till Scream (1996).
 
10. A Clockwork Orange (1971)
Alex, som spelas av Malcolm McDowell (som även är med i de nyaste Halloweenfilmerna) är en kriminell som gillar porografi, Beethoven och leder sitt lilla gäng som misshandlar och våldtar folk. 
 
A Clockwork Orange är en fascinerande film som även är väldigt speciell. För mig behövdes det att se den två gånger för att hänga med filmen, men jag tyckte om den även att den är rätt så speciell som sagt. En klassiker helt enkelt med scener från filmen som man kan se lite överallt idag i andra tv-serier/filmer.
Älskar den här scenen som South Park har tagit ifrån en scen från filmen.
 
9. Edward Scissorhands (1990)
En film gjord av favoriten Tim Burton med Johnny Depp i huvudrollen som då är en robot som ser mänsklig ut och har saxar som händer. Han lever själv i ett slott efter att sin skapare har dött och en dag möter Edward Peg Boggs som tar med honom till den "verkliga" världen. Han har en talang att klippa hår, hundar och häckar och blir senare kär i Pegs dotter Kim. Men att ha saxar som händer kan även vara farligt för för både Edward och människor runt omkring honom.
 
Filmen är lite udda men är samtidigt den mest rörande filmen i Burtons karriär. 
 
 8. E.T. (1982)
E.T. är en film för hela familjen. En utomjording bortglöms på jorden och hittas sen av den lilla pojken Elliot som tar hand om honom. Deras hemliga vänskap hotas senare av myndighetspersoner som vill utföra experiment på resenären. 
 
Har man någonsin hör "E.T. phone home" och aldrig fattat vart det kommer ifrån, så är det dags att sen den här filmen.
 
 7. Pulp Fiction (1994)
Quentin Tarantinos andra film som är en intelligent och underhållande historia där ett antal kriminalhistorier griper in i varandra. Pulp Fiction är himmelrikter för ett filmfan.
 
6. Jurassic Park (1993)
Miljonären John Hammond har byggt den ultimata nöjesparken på en ö och ett par personer som ska få ett förhandstitt. Personerna som får vara först att se nöjejsparken upptäcker snart att ön befolkas av dinosaurier. Dock slår en storn till och dinosaurierna börjar gå lösa på ön! 
 
Filmen är en blanding av monserfilm och katastroffilm och är riktigt snygg gjord! Dinosaurierna är skickligt gjorda och jag tycker att dinosaurier är tuffa och filmen är riktgit tuff.
 
5. Moulin Rouge (2001)
När teaterridpn går upp så får vi möta Christian, en ung engelsmans som kommer till paris för att bli författare. Han träffar en grupp konstnärer som vill sätta upp en kabaré och engagerar Christian som textförfattare. De ber honom att att hämta medel från Moulin Rouges ägare Harold. När Christian är på Moulin Rouge så får han syn på - och blir kär i - deras vackra stjärna Satine. Men vad Christian inte vet är att hon är döende i lungsot.
 
Moulin Rouge är en underbar musikal som vissa kanske finner överdriven. Men isåfall har man missat poängen med den här filmen. Miljön är vacker, kärlekshistorian mellan Satine och Christian är både sorglig och vacker och musiken i filmen är fantastisk! Då de har tagit kända låtar som "Your Song" till "Up Where We Belong" och gjort om de så de passar in i filmen. Filmen underhåller en och får speciellt mig att gråta nästan varje gång jag ser den. En av mina favoriter när det kommer till kärleksfilmer och musikaler!
 
4. The Rocky Horror Picture Show (1975)
En av de bästa musikalerna jag någonsin har sett! 
Janet och Brad är ett par som får motorstopp en oväderskväll och blir tvungna att ta skydd. De går till ett slott i närheten av de och där välkomnas de att ett underligt gäng människor.
 
Först när filmen kom så floppade den. Men när en biograf i New York började visa denna udda film på nattbio så började folk kolla på den. Filmen har rekordet som den film som har gått längst på någon biograf (27 år).
 
3. Forrest Gump (1994)
Första gången när vi träffar Forrest så är han en trevlig man med en chokladbox i händerna med 75 i IQ. Han sitter sitter på en bänk och väntar på en buss ochmedans han sitter där och väntar där på sin buss så berättar han sitt livs historia för random personer som sätter sig bredvid honom. Han berättar om sin barndomsvän Jenny, sin mamma och senare i hans liv berättar han om när Forrest får på nära håll uppleva många av de största stunderna i amerikansk nutidhistoria. 
Den här filmen är rolig, rörande och lärorik. Forrest Gump är även den film som har många scener från filmen som är med i andra filmer och tv-serier osv!
 
2. Stjärnornas Krig (1977)
Luke Skywalker är en man som uppfostras av sin farbror och faster. När de dör slår han sig ihop med en gammal jediriddare, Ben Kenobi, två robotar, en kaxig rymdpilot vid namn Han Solo och hans håriga vän Chewbacca. Tillsammans ger de sig iväg av för att rädda prinsessan Leia från den onda Darth Vader.
 
Filmen kunde lätt ha blivit en fånig film. När George Lucas nya film kom förväntades det inte att det skulle bli någon succé. Filmbolagets chefer var så säkra på att filmen skulle floppa. De förväntade sig inte alls att filmen skulle leda till fem uppföljare, tecknade serier, dataspel, leksaker, skivor, böcker, kläder osv. 
Tack George Lucas för dessa underba filmer!
 
1. Kill Bill - Vol.1 (2003)
Ännu en fantastisk film av Quentin Tarantino! 
The Black Mamba är vår huvudkaräktär i filmen. Hon attackeras på hennes bröllopsdag av De Dödliga Huggormarnas Mordpatrull som var skickade av Bill att döda henne. Mannen som hon skulle gifta sig med mördades och själv blev hon misshandlad och skjuten i huvudet. The Black Mamba faller i koma i fyra år och när hon vaknar så kan hon inte tänka på något annat än hämnd.
 
Det finns även en uppföljare till denna awesome film och då fortsätter berättelsen om hur  Black Mambaska få sin hämnd.
Filmen är så episk så den är så jävla (ursäkta mitt språk) cool! Den har episk musik, grymma fighting scener, udda repliker och grym story! Man kan tycka att  filmen är rätt så udda, men isåfall har man inte förstått hur Tarantino skapar konst!
 
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious